kaart met hippie met gitaar

Taalles 2: Aaneenschrijven van samenstellingen

Zou ik de enige zijn die het woord aaneenschrijven er al heel vreemd uit vind zien? In het groene boekje staan de regels van de Nederlandse taal en omdat grammatica en spelling niet mijn sterkste kant is heb ik me deze keer verdiept in hoe je woorden aan elkaar schrijft.

Basisregel

De basisregel is heel overzichtelijk in principe schrijf je elk woord wat je samen stelt uit twee andere woorden gewoon aan elkaar vast. Als je het woord tuin en stoel samenvoegt krijg je dus het woord tuinstoel. Ook als de samenstelling uit een eigen naam bestaat kun je ze gewoon samenvoegen. Spaties en hoofdletters van de eigen naam blijven onveranderd. Je schrijft dus Worddocument, Eiffeltorenbezoeker, Rode Kruispost en Harry Potterfilm.

Koppelteken

Gelukkig zijn de regels als het gaat om het koppelteken erg soepel. Je mag zelf bepalen of het plaatsen van een koppelteken je woord overzichtelijker maakt. Word-document, Eiffeltoren-bezoeker, Rode Kruis-post en Harry Potter-film zijn dus ook goed. Het enige wat je niet kunt doen is een koppelteken binnen een eigen naam schrijven. harry-Potterfilm is dus niet goed.

Klinkerbotsing

Soms moet er verplicht een koppelteken worden geschreven. Dit is als er een klinkerbotsing is. Een regel die ik snap! Als je denkt nu word het wel een heel raar woord of de uitspraak veranderd door het zo te schrijven plaats je er een streepje tussen. Zoals pagina-indeling en Hema-aanbieding.

Tijd op te oefenen

Opzoeken is natuurlijk het halve werk. Even oefenen door een kaart te sturen. Deze kaart komt nog van mijn bestelling uit de webshop die ik op Instagram ontdekte.

geschreven kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *